Genel Tanıtım

Lisans programımızda öğrenciler, İngiliz edebiyatını inceleyerek geçmişin dilini nasıl analiz edeceğini, değerlendireceğini ve geleceğin anlatısına nasıl katkıda bulunacaklarını kavrarlar. Başkalarının söylemlerini yorumlamada uzmanlık geliştirmenin yanı sıra kendileriyle anlamlı bir şekilde iletişim kurmayı da ilerleteceklerdir.

Dört yıllık eğitiminin ilk senesinde, İngilizce üst düzey becerilerin yanı sıra dilin tarihine, kültürüne ve uygarlığına yoğunlaşan derslere büyük önem verilir. Ayrıca, öğrenciler, edebi kavramları tanıyıp, yazarların kişisel ve toplumsal kaygıları ve zorlukları ele almak için edebi dili nasıl kullandıklarını keşfeder. Devam eden akademik yılda Amerikan edebiyatı, dilbilim, çeviri ve drama derslerine yer verilir. Böylelikle, öğrenciler farklı edebi türleri, eserleri ve bunları şekillendiren tarihsel, sosyolojik, felsefi, ekonomik, kültürel ve siyasi gelişmeleri başlangıcından bugüne dek inceleme fırsatı bulur. Ayrıca, seçmeli dersler aracılığıyla, edebiyatın dünyayı nasıl yansıttığını ve değiştirdiğini keşfederek bir dizi konu ve yaklaşımı da takip edeceklerdir. Üçüncü sene, Orta çağdan modern dönem edebiyatını kapsayacak şekilde, Robinson Cruise’dan 20. yüzyıl romanına, İngiliz şiir ve tiyatrosuna kadar geniş bir yelpazede ders yoğunluğu vardır. Böylelikle öğrenciler, tarihi edebiyatları incelerken, her bir edebi dönemin, daha önceki yenilikleri ve tarzları temel alarak, kendi çağdaş anına uyacak yeni ifadeler bulmak için nasıl mücadele ettiğini öğrenirler. Topluma hizmet uygulamaları, ikinci yabancı dil, edebiyatın farklı dil çalışmalarındaki yeri, karşılaştırmalı edebiyat, popüler kültür ve edebiyat eleştirisi tarihi dersleri de program dâhilinde bulunmaktadır. Son sınıfta analitik düşünce becerilerini geliştirmeyi hedefleyen çağdaş eleştiri kuramları dersine ek olarak seminer ve yazma becerisine odaklı araştırma ve kompozisyon dersi de verilmektedir. Son olarak, öğrencilerden alan içi belirlenen bir konuyla alakalı araştırma yapması ve çalışmalarını bilimsel düşünme biçimini benimseyerek mezuniyet (bitirme) tezi şeklinde hazırlamaları beklenmektedir. Burada amaç, kendi çalışma alanlarını belirlemelerine ve bu konuda özgün araştırmalar üretmelerine olanak tanımak olacaktır.  

Program derecesi, öğrencileri hedef dilde açık ifadeye, dikkatli okumaya, eleştirel düşünmeye ve yazmaya yönelik şekilde hazırlar. Öğrenciler, roman, dergi ve oyun yazarı ya da şair olarak medya ve yayıncılık alanının yanı sıra hukuk, eğitim, işletme, tıp, politika ve diğer birçok alanda kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, Avrupa Topluluğu ile ilişkili projelerde, turizm sektöründe yazılı-sözlü çevirmen olarak çalışabilirler. 

Menüyü Kapat